ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά στενεύουν ή φράσσονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και άλλα.

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να διαγνωστεί με κλινική εξέταση, ιατρικό ιστορικό και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το τεστ κοπώσεως, ή το υπερηχοκαρδιογράφημα κοπώσεως, την αξονική στεφανιογραφία, την κλασική στεφανιογραφία και άλλες μεθόδους.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη στεφανιαία νόσο περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και αγγειοπλαστική ή χειρουργική επέμβαση παράκαμψης.

Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, την αποφυγή καπνίσματος, τη διαχείριση άγχους, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείρισή της.

Η υπερλιπιδαιμία (αναφέρεται συχνά και ως δυσλιπιδαιμία) είναι η μεταβολική διαταραχή, στην οποία υπάρχουν αυξημένες ή διαταραγμένες τιμές των λιπιδίων του αίματος.

Η θεραπεία για τη δυσλιπιδαιμία συνήθως περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή  κατανάλωση τροφής με χαμηλά λιπαρά, τακτική άσκηση και διακοπή καπνίσματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα, όπως οι στατίνες, ένα κοινό φάρμακο, που χορηγείται  για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Άλλα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν για τη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας είναι οι φιβράτες, η νιασίνη και οι δεσμευτές χολικών οξέων. Η θεραπευτική προσέγγιση θα εξαρτηθεί από το λιπιδαιμικό προφίλ του ατόμου και παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνοσηρότητες και η λήψη  άλλων φάρμακων.  

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, γνωστό και ως καρδιακή προσβολή, είναι μια σοβαρή επιπλοκή της στεφανιαίας νόσου που συμβαίνει όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος στην καρδιά. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή θάνατο του καρδιακού μυϊκού ιστού. Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ναυτία, έμετο και εφίδρωση. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μεγαλύτερης βλάβης και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Η διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου μπορεί να γίνει με απεικονιστικές εξετάσεις, εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η στεφανιαία νόσος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, χωρίς να αυτό να σημαίνει ότι συμβαίνει πάντα. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση και τη διαχείριση της  στεφανιαίας νόσου για την πρόληψη επιπλοκών όπως η  καρδιακή προσβολή.

Η θεραπεία της καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής, αγγειοπλαστική ή χειρουργική επέμβαση παράκαμψης.