Γενικές ερωτήσεις
Συνήθεις Ερωτήσεις
Για την καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται πως τα συχνότερα αρχικά ενοχλήματα είναι η εύκολη κόπωση, το αίσθημα αδυναμίας, η δύσπνοια αρχικά στην κόπωση, και το πρήξιμο κυρίως και στα δύο κάτω άκρα
Για την Κολπική Μαρμαρυγή φαίνεται πως τα συχνότερα αρχικά ενοχλήματα είναι το αίσθημα παλμών, η εύκολη κόπωση και η αδυναμία
Η καθημερινή κλινική εμπειρία και οι μαρτυρίες των ασθενών έχουν δείξει ότι τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στον κάθε άνθρωπο.
Αν υποπτεύομαι ότι μπορεί να έχω κάποια από τις δύο νόσους απευθύνομαι (εγκαίρως) αρχικά στον προσωπικό μου ιατρό για να με καθοδηγήσει.
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και οξέα προσέρχομαι στα επείγοντα ιατρεία νοσοκομείου.
Αν διαγνωστώ με Καρδιακή Ανεπάρκεια ή Κολπική Μαρμαρυγή είναι χρήσιμο να αναζητήσω (αφού συζητήσω με τον καρδιολόγο που με παρακολουθεί) τη γνώμη εξειδικευμένων ειδικών στις δύο νόσους, όπως είναι τα εξειδικευμένα Ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας που λειτουργούν σε πολλά νοσοκομεία
Η καρδιακή ανεπάρκεια θεωρείται σύνδρομο με εξελικτική και προοδευτικά επιδεινούμενη πορεία. Οι διαθέσιμες θεραπείες έχουν στόχο να ελαττώσουν την επιδείνωση της νόσου και να βελτιώσουν την νοσηρότητα και τη θνητότητα.
Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται ιάσιμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Έτσι σε οξεία φάση η ηλεκτρική ή φαρμακευτική ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής οδηγεί σε ίασή της. Επίσης, οι επεμβάσεις κατάλυσης όταν είναι πετυχημένες οδηγούν σε ίαση.
Ωστόσο συχνά είναι απαραίτητο να συνεχίζεται μέρος της φαρμακευτικής αγωγής
Βηματοδότες, απινιδωτές & αμφικοιλιακοί βηματοδότες/ απινιδωτές είναι οι συσκευές διαχείρισης ρυθμού.
Ο βηματοδότης μπορεί να απαιτείται για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που έχουν και άλλα σοβαρά συμπτώματα όπως συγκοπή.
Ο απινιδωτής χρησιμεύει για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που κινδυνεύουν από καρδιακή ανακοπή.
Οι αμφικοιλιακοί βηματοδότες/ απινιδωτές χρησιμοποιούνται θεραπευτικά σε ενδεδειγμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Η εμφύτευση των συσκευών αυτών ΔΕΝ ενδείκνυται σε όλους τους ασθενείς
Η διατροφή είναι βασικό κομμάτι της επιτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής και εν γένει της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Κάποιες από τις φαρμακευτικές ουσίες επηρεάζονται από τη λήψη τροφής.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν Sintrom θα πρέπει σε συνεργασία με τον ιατρό τους να βρουν τη χρυσή τομή για την επίτευξη σταθερών επιπέδων INR.
Για τους ασθενείς που λαμβάνουν DOACs δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζονται από τα πράσινα λαχανικά.
Η πλημμελής λήψη της φαρμακευτικής αγωγής είναι η συχνότερη αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο! πρέπει να φροντίζουμε να παίρνουμε την αγωγή μας συστηματικά και σωστά. Συζητάμε με τον ιατρό μας τις λύσεις που υπάρχουν, ώστε να προσαρμόζεται η αγωγή στις ανάγκες μας.
Νεότερες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στο να μην ξεχνάμε να πάρουμε τα φάρμακά μας είναι οι εφαρμογές στο κινητό.
Είναι σημαντικό αν ξεχάσουμε κάποια δόση φαρμάκου να είμαστε σε επικοινωνία με τον ιατρό μας για το τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε ανεπιθύμητες ενέργειες και κυρίως όταν παίρνουμε αντιπηκτικά
Η ψηφιακή τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια και έξυπνες συσκευές μπορούν να μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε κάποιες παραμέτρους.
ΔΕΝ υποκαθιστούν τον ιατρό, λειτουργούν συμπληρωματικά!
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν κάνουν πάντα όσα υπόσχονται ή νομίζουμε ότι κάνουν…
Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και είναι:
- Παχυσαρκία
- Καθιστική ζωή
- Κάπνισμα
- Κακή Διατροφή
Το θετικό οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή η ύπαρξη ατόμου ή ατόμων στον στενό οικογενειακό κύκλο που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης, ιδιαίτερα αν ο συγγενής ή οι συγγενείς μας έχουν αναπτύξει στεφανιαία νόσο σε νέα ηλικία.
Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο εννοούμε μια ομάδα διαταραχών, που όταν συνυπάρχουν αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, διαβήτη ή και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές οι διαταραχές είναι:
- Κεντρική παχυσαρκία, που εκτιμάται με τη μέτρηση της περιμέτρου της κοιλιακής χώρας
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
- Αυξημένα επίπεδα σακχάρου αίματος
- Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος (υπερτριγλυκεριδαιμία)
- Χαμηλά επίπεδα HDL, “καλής” χοληστερόλης
Κάποιος έχει Μεταβολικό Σύνδρομο όταν εμφανίζει τουλάχιστον τρεις από τις παραπάνω διαταραχές
Η εμμηνόπαυση από μόνη της δεν αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, έχει δειχθεί ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλει έμμεσα στην αύξηση του κινδύνου.
Η πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων που παρατηρείται κατά την εμμηνόπαυση έχει συσχετιστεί με μεταβολές στα επίπεδα της χοληστερόλης και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.
Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή, συστηματική άσκηση, διακοπή καπνίσματος κλπ., ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο.
Απευθυνθείτε στον οικογενειακό ιατρό σας ή τον καρδιολόγο σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
Είναι αλήθεια ότι η ποιότητα της διατροφής, η συστηματική άσκηση ή η έλλειψή της, το κάπνισμα, είναι κύριοι παράγοντες για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, η ανάπτυξη και η εκδήλωση της νόσου φαίνεται να είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων και συχνά αλληλοεξαρτώμενων μηχανισμών και παραγόντων που επηρεάζουν διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο.
Για παράδειγμα, η γενετική προδιάθεση και οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν την εμφάνιση ή μη της νόσου. Επιπρόσθετα, υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που μπορεί να προδιαθέτουν στην ανάπτυξη υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, διαβήτη κ.α., που επίσης σχετίζονται με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.
Εκτός από τον τρόπο ζωής, η ηλικία, το φύλο, η φυλή, αλλά και ο τόπος ζωής, τα επίπεδα άγχους και η προσωπικότητα φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
H αξονική στεφανιογραφία και η κλασσική στεφανιογραφία είναι μέθοδοι που βοηθούν στην απεικόνιση των στεφανιαίων αγγειών και στη διάγνωση στενώσεων και βλαβών σ΄ αυτά. Έχουν σημαντικές διαφορές στην τεχνική τους, αλλά και στις ενδείξεις τους.
Η αξονική στεφανιογραφία γίνεται με αξονικό τομογράφο και τη χρήση ειδικού λογισμικού. Είναι μη επεμβατική μέθοδος και βοηθά στην απεικόνιση εξωτερικά των στεφανιαίων αγγείων και τυχόν βλαβών που μπορεί να έχουν.
Η κλασική στεφανιογραφία είναι επεμβατική μέθοδος. Γίνεται με παρακέντηση κεντρικών αγγείων και προώθηση καθετήρων ως τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Με την έγχυση ειδικού σκιαγραφικού δίνεται η δυνατότητα να φανούν τα στεφανιαία αγγεία με τη χρήση ακτινοσκόπησης (ακτίνες Χ, όπως στην ακτινογραφία).
Η κλασική στεφανιογραφία είναι η μέθοδος αναφοράς για την απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων. Επειδή είναι επεμβατική μέθοδος, έχει έναν σχετικά μικρό κίνδυνο επιπλοκών όπως η αιμορραγία στο σημείο της παρακέντησης.
Αν και ακούμε συχνά ότι ο οξύς πόνος στην περιοχή του στέρνου με αντανάκλαση -κυρίως- στο αριστερό χέρι είναι η πιο συχνή εμφάνιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, το έμφραγμα μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα πιο άτυπα συμπτώματα κάποιες φορές.
Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι: Δυσκολία στην αναπνοή/ δύσπνοια, ναυτία, εφίδρωση, αίσθημα ζάλης, και λιποθυμία. Ο πόνος στην περιοχή του στέρνου μπορεί να εμφανιστεί και ως πίεση ή σφίξιμο και μπορεί να αντανακλάται εκτός από το χέρι στην κάτω γνάθο, στο λαιμό, στους ώμους και στην πλάτη.
Επιπρόσθετα κάποιος που παθαίνει έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να εμφανίσει έντονο άγχος και φόβο. Αν κάποιος υποψιάζεται ότι περνάει ο ίδιος ή κάποιος κοντινός του έμφραγμα θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Γενικά δε συστήνεται η λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής χωρίς τις οδηγίες του ιατρού.
Αν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν ότι περνάει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
Το υπερηχοκαρδιογράφημα είναι μια σημαντική απεικονιστική μέθοδος που δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ανατομία και τη λειτουργικότητα του καρδιακού μυός και συγκεκριμένων ανατομικών περιοχών της καρδιάς, όπως είναι οι βαλβίδες.
Η στεφανιαία νόσος αφορά την παρουσία αθηρωματικών πλακών στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, τα αγγεία δηλαδή που αιματώνουν την καρδιά.
Η ύπαρξη αθηρωματικών πλακών στα στεφανιαία αγγεία και η παρουσία στεφανιαίας νόσου δεν επηρεάζει απαραίτητα τα αποτελέσματα του υπερηχοκαρδιογραφήματος. Αρκετά συχνά παρατηρείται φυσιολογικό υπερηχοκαρδιογράφημα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου απαιτούνται άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι η δοκιμασία κόπωσης, η αξονική στεφανιογραφία, το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου, η κλασική στεφανιογραφία κλπ.
Για την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου πρέπει κάποιος να συζητά αναλυτικά με τον ιατρό του.
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ατόμου. Γενικά, φυσιολογική αρτηριακή πίεση για έναν ενήλικα είναι:
Η συστολική αρτηριακή πίεση (η μεγάλη ) 120-129 mm Hg (χιλιοστά υδραργύρου) και η διαστολική ( η μικρή) 80-89 mm Hg.
Ωστόσο οι τιμές της αρτηριακής πίεσης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, το άγχος και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, μπορούν να επηρεάσουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.
Εάν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση ή έχετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι μπορεί να σχετίζονται με την καρδιά σας, όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.
Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ατόμου.
Για ενήλικες 20 έως 30 ετών, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός είναι συνήθως μεταξύ 60 και 90.
Για ενήλικες 30 έως 50 ετών, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός είναι συνήθως μεταξύ 50 και 8.
Για ενήλικες 50 ετών και άνω, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός είναι συνήθως μεταξύ 50 και 70.
Οι καρδιακές σφύξεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Επηρεάζονται από τη φυσική δραστηριότητα, το άγχος, διάφορες ιατρικές και άλλες καταστάσεις.
Εάν ανησυχείτε για τον καρδιακό σας ρυθμό ή έχετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι μπορεί να σχετίζονται με την καρδιά σας, όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.
Τα αυτόματα ψηφιακά πιεσόμετρα χρησιμοποιούν ειδικούς αλγορίθμους για τον υπολογισμό της αρτηριακής πίεσης. Οι αλγόριθμοι αυτοί λαμβάνουν υπόψη τους σφυγμούς. Είναι επομένως πιθανό όταν υπάρχει αρρυθμία το ψηφιακό πιεσόμετρο να μην μπορεί να υπολογίσει με ασφάλεια την αρτηριακή πίεση και να βγάζει μήνυμα λάθους ή να δείχνει διαδοχικές τιμές με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Οι αυξομοιώσεις όμως στην αρτηριακή πίεση μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο ή αν έχετε υπόνοια ότι έχετε αρρυθμία θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας ή να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια και σχεδιάζετε να ταξιδέψετε, είναι σημαντικό να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις.
- Προγραμματίστε προσεκτικά το ταξίδι σας: Πριν ταξιδέψετε, είναι σημαντικό να επιλέξετε προορισμό κατάλληλο για την κατάστασή σας. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η απόσταση που θα διανύσετε, το κλίμα και η διαθεσιμότητα ιατρικών εγκαταστάσεων.
- Συσκευάστε τα φάρμακά σας: Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά από τα φάρμακά σας που θα σας καλύψουν για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας και φέρτε τα στην αρχική τους συσκευασία. Εάν παίρνετε φυτικά φάρμακα ή συμπληρώματα, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τα πάρετε.
- Πάρτε μαζί σας αντίγραφα των ιατρικών σας αρχείων, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης και οποιασδήποτε άλλης σχετικής πληροφορίας.
- Οργανώστε ένα κουτί πρώτων βοηθειών που περιλαμβάνει φάρμακα ή άλλα υλικά που μπορεί να χρειαστείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι ενώ ταξιδεύετε, ειδικά αν βρίσκεστε σε ζεστό ή υγρό κλίμα. Πίνετε άφθονο νερό και αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη.
- Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας: Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας, το πώς αισθάνεστε για να είστε έτοιμοι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, εάν η κατάστασή σας επιδεινωθεί.
- Εξετάστε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση: Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ταξιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει τα ιατρικά έξοδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Λαμβάνοντας αυτές τις προφυλάξεις, μπορείτε να απολαύσετε το ταξίδι σας με ασφάλεια. Είναι πάντα χρήσιμο να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας πριν ταξιδέψετε για να λάβετε συγκεκριμένες συμβουλές.
Αν κάποιος έχει εμφυτεύσιμη συσκευή διαχείρισης του καρδιακού ρυθμού και θέλει να ταξιδέψει συζητήστε πρώτα με τον καρδιολόγο σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψετε
Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο είναι σημαντικό να ενημερώσετε το προσωπικό ασφαλείας καθώς θα περνάτε τον καθιερωμένο έλεγχο.
Να γνωρίζετε ποιες συσκευές θα πρέπει να αποφεύγετε καθώς μπορεί να επηρεάσουν τη συσκευή σας. Για παράδειγμα συσκευές με μαγνητική ακτινοβολία όπως οι μαγνητικοί τομογράφοι, κάποια κινητά τηλέφωνα, αλλά και άλλες συσκευές.
Να έχετε μαζί σας την Ταυτότητα της συσκευής σας.
Αν έχετε συγκεκριμένες απορίες ρωτήστε τον καρδιολόγο σας προκειμένου να λάβετε πιο εξειδικευμένες απαντήσεις.